Ryskt arktiskt kommando redan i år

2014-02-18 10:28  
50 Let Pobedy (50 år efter segern) är världens största isbrytare. Atomisbrytare blir viktiga inslag i det nya arktiska kommandot.

Ryssland ska ha ett arktiskt militärt strategiskt kommando klart i slutet av 2014 för att bevaka sina råvaruintressen.

Det rapporterar nyhetstjänsten Ria Novosti, som citerar källor inom ryska generalstaben. President Putin ska i december ha gett order om en ökat militär närvaro i Arktis och att bygga ut den militära infrastrukturen i området.

Den militära organisationen går under namnet 'Norra flottans förenade strategiska kommando' och får ansvaret för att försvara de ryska arktiska intressena när det gäller olja, gas, sjöfart och fiske, samt att bevaka landets gränser mot andra stater som markerar närvaro i Arktis. Det handlar då främst om USA, Kanada, Norge och Danmark.

Ryssland har redan satt upp flygburna enheter i Arktis och utvecklar radarenheter som ska varna för rörelser i de arktiska regionerna. Man kommer även att öppna flygplatser och hamnar i Sibirien och på Franz Josefs Land, och aktivera sju flygplatser vid polcirkeln som legat i malpåse sedan 1993.

Ryssland gör anspråk på flera områden i Arktis som förväntas innehålla stora råvarurikedomar. I takt med ett varmare klimat blir dessa arktiska områden lättare att exploatera och Ryssland tänker värna om sina anspråk även i forum som FN, rapporterar Ria Novosti.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt