Energi
Rehact hoppas på Obamas energipaket
Ett uppvärmnings- och ventilationssystem som sänker energibehovet i hus med 85 procent. Det är sådana siffror som svenska Rehact lockar amerikanska myndigheter med när de ska spara energi.
Megatrenden i dag är energieffektivisering och förnybar energi. Rehact omfattar båda.
President Barack Obama ställer kravet att alla offentliga byggnader i USA ska energieffektiviseras och han smörjer systemet med 10 miljarder dollar för att få detta gjort.
- Vi tror att vi kan få in vårt energisystem i USA i samband med det här. Vi för samtal med företag som intresserat sig för vår teknik, säger Svante Bentsson, vd på Stockholmsföretaget Rehact.
Woods lista ger draghjälp
Svante Bengtsson kan luta sig mot det stöd Rehact har fått från förre Stockholmsambassadören Michael Wood, som tagit upp Rehact på sin lista över de svenska energi- och miljöteknikföretag som har bäst chans att slå i USA.
- Woods lista har gett oss trovärdighet. De vi pratar med vet att vi är granskade och godkända, säger Svante Bengtsson.
Han kan också luta sig mot två utmärkelser i entreprenörstävlingen Venture Challenge i San Diego förra året, att ha utsetts till ett av Sveriges 12 intressantaste miljöteknikföretag av Världsnaturfonden, bästa CSR-entreprenör av Globe Forum Business Network, att ha blivit en av tio finalister till Nordiska Ministerrådets stora natur- och miljöpris samt priset som bästa nordiska cleantech-startup på Venture Cup i Köpenhamn 2008.
Minskar energibehovet med 85 procent
Namnet Rehact är en sammandragning av ”recyclable heating and cooling technology” .
Och det är vad det handlar om – ett energisnålt uppvärmnings- och ventilationssystem som utnyttjar bergvärme, solvärme och huset egen överskottsvärme från elektronik, hushållmaskiner och kroppsvärmen.
- Vi kan sänka behovet av tillförd energi med 85 procent, säger Svante Bengtsson.
Värmeväxlaren kopplas till golvvärmen
Själva uppfinningen är en patentskyddad värmeväxlare som arbetar med långsamma luftflöden och låga temperaturer.
Värmeväxlaren byggs in i husets ytterväggar bredvid fönstren och kopplas till husets vattenburna golvvärmesystem.
Med lågtempererat varmvatten värmer den upp den inkommande ventilationsluften på vintern och gör den svalare på sommaren.
- Det är detta som vi fått patent på – en värmeväxlare som arbetar med långsamma luftflöden och låga temperaturer. I de flesta andra system handlar det om att flytta så mycket energi som möjligt på så kort tid som möjligt, säger Svante Bengtsson.
Bergvärme och solfångare
Vattnet i systemet värms av bergvärmepumpen, solfångarna på taket och återvunnen överskottsvärme från själva huset.
- Vårt system är mer flexibelt jämfört med exempelvis passivhus. En barnfamilj producerar mycket överskottsvärme som tas tillvara i ett ”vattenbatteri” och som minskar behovet av tillförd energi. Ett singelhushåll producerar mindre överskottsvärme och behöver mer tillförd energi, säger Svante Bengtsson.
Måste övertyga byggbranschen
På miljöteknikmässan i Göteborg i oktober byggde Rehact tillsammans med värmepumpsföretaget Thermia och golvvärmeföretaget Uponor en komplett installation.
- Det finns en tröghet i branschen inför ett decentraliserat system som vårt som kräver att man bygger in en värmeväxlare i varje rum, säger Svante Bengtsson.
Det är det som har varit utmaningen - att övertyga byggbranschen att tänka i nya banor.
Första huset i Warzawa
Men nu har Rehact fått sin första, betalande kund – en fastighetsägare i Warzawa i Polen som byggt ett nytt kontorshus på 650 kvadratmeter med solfångare, bergvärme och Rehacts energisystem med värmeväxlare och styrsystem inbyggt från början.
- Tack vare den kunden är principen och kostnadskalkylen nu accepterad. Vi förhandlar nu med fler större projekt i Polen.
Att det blev Polen har att göra med uppfinnaren och medgrundaren Jerzy Hawraneks polska bakgrund. Han har under många år exporterat svensk teknik till Polen och tack var det kontaktnät han byggt upp blev det lättare att sälja in Rehact där än i Sverige.
Alla tre träffades på Idéum
Svante Bengtsson och Jerzy Hawranek träffades på uppfinnarskolan Idéum i Lidköping för sex år sedan. Där gick också Rehacts tredje medgrundare Staffan Mastling.
Jerzy Hawranek, som är ingenjör, har både gjort egna uppfinningar tidigare och varit anställd utvecklingsingenjör, bland annat på Autoliv.
- Termodynamik är Jerzys grej. Han var öppen och tog gärna in oss i sitt projekt. Han har drivit utvecklingsföretag ensam tidigare och ville denna gång ha med andra från början.
- Så Staffan och jag droppade våra egna idéer och satsade på det här, säger Svante Bengtsson, som efter uppfinnarskolan parallellt med vd-rollen läser till civilekonom på Handels i Stockholm.
De startade Rehact 2005 och började utveckla tekniken. För två år sedan visade de upp sig för första gången och började marknadsföra sig. Nu har de fått sin första kund och fler än väg in.