Regeringen inför stöd för energilager

2015-09-17 10:14  
Bidraget till energilagring ingår i regeringens nya klimatpaket som presenterades på onsdagen. Foto: Ninni Andersson / Regeringkansliet

Regeringen inför ett nytt stöd för att hushåll ska kunna lagra sin egenproducerade el. Totalt satsas 175 miljoner kronor på energilager de närmaste fyra åren.

Satsningen på energilager ingår i det klimatpaket som regeringen presenterade i går onsdag och som bland annat innhåller en ökning av stödet till solceller.

Men i paketet finns även ett bidrag till energilager i hushåll. Dessutom ska Energimyndigheten få extra pengar för en satsning på kommersialisering och utveckling av teknik för energilagring.

– Vi vill ta fram ett särskilt stöd för energilagring, det är en teknik som nu tar raska steg framåt. Vi vet att det finns ganska stark forskning i Sverige på det här området och nu vill vi bidra till en ökad kommersialisering, sa energiminister Ibrahim Baylan vid presentationen av klimatpaketet.

Totalt handlar det om 175 miljoner kronor fördelat på fyra år, varav 25 miljoner 2016 och därefter 50 miljoner kronor per år.

Tyskland har sedan tidigare ett stöd för energilager i hemmet. För ett batteripaket på 8 kWh tillsammans med solceller med 8 kW toppeffekt uppgår stödet till omkring 35 000 kronor.

Totalt har drygt 15 000 hushåll i Tyskland nappat och skaffat energilager.

En av dem är Patrick Schramm utanför Frankfurt som Ny Teknik besökte i juni 2014.

 

Marie Alpman

Mer om: Energilagring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt