Reaktorn ger lönsam vätgas från avloppsvatten

2020-09-18 12:11  

Teknik som inte bara levererar grön vätgas – den binder även kol. I Australien har forskare utvecklat en metod som kan bidra till ett hållbart energisystem.

Att få till en hållbar vätgasproduktion ligger högt upp på dagordningen i flera länder. Om bränslecellsteknik ska kunna konkurrera i framtiden så krävs det att den gas som används går att framställa på ett klimatsmart sätt.

Nu säger sig forskare från RMIT i Australien vara en metod på spåret genom att kostnadseffektivt producera vätgas från avloppsvatten. Utöver att få fram en ren vätgas så tar deras lösning även upp kolet ur mänsklig avföring, vilket kan leda mot en utsläppsneutral avloppshantering. Så det är lite två flugor i en smäll.

Enligt forskarna används avloppsavfall/rötslam i dag framförallt som gödning och jordförbättring i jordbruk. Men uppemot 30 procent hamnar på soptippen eller i röthögar.

Läs mer: Forskare slår nytt rekord för printade solceller

Det vanligaste sättet att framställa vätgas är genom reformering av fossil naturgas. Men forskarna presenterar nu en alternativ metod, i en ny studie som publicerats i International Journal of Hydrogen Energy.

Metoden går ut på att omvandla fasta restprodukter från reningsverk (det vill säga avföring) till biokol. Den innehåller tillräckligt med tunga metallpartiklar för att fungera som en katalysator när metanrik biogas spjälkas upp i vätgas och kol.

Själva processen utförs i en pyrolysreaktor som har utvecklats vid universitetet, och forskarna menar att det här är ett högeffektivt sätt att få ut två värdefulla resurser.

– Vi har radikalt optimerat hur värme och massa flyttas i vår reaktor, samtidigt som vi har krympt tekniken för att den ska vara mobil. Det finns inga andra reaktorer tillgängliga i dag som kan åstadkomma samma fenomenala värme- och massaintegration i ett så litet och kostnadseffektivt paket, säger Kalpit Shah, som har lett forskningen, i ett uttalande.

Läs mer: Tre problem som batterier i elnätet löser

Tekniken har patenteras och bevisats i olika testbänkar med en metanrik gas liknande den biogas som produceras från avloppsavfall. Och där har man visat att med reaktorn satt på 900 grader Celsius hade de på en halvtimme konverterat 65-71 procent av metanen i biogasen till vätgas.

De lovande resultaten har fått det regionala vattenverket i Victoria att satsa och påbörja bygget av en pilotanläggning.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt