Rasrisk i Göta Älv

2012-01-02 09:27  
Jordskredet i Esp i Norge på nyårsdagen är flera hundra meter brett. 50 familjer fick evakueras. Foto: Ned Alley/Scanpix

Det dramatiska jordskredet i byn Esp utanför Trondheim på nyårsdagen kunde lika gärna hänt i Sverige. Svenska geologer varnar för allvarliga rasrisker i Göta älvdalen. Särskilt Lilla Edet är utsatt.

Så sent som i julveckan varnade chefen för Statens geotekniska institut SGI för riskerna för allvarliga jordskred i Göta älvdalen.

- Ett enda jordskred skulle generera samhällskostnader på flera miljarder kronor. Det brådskar därför med konkreta åtgärder för att skydda industrier, infrastruktur och bostadsbebyggelse i älvdalen, sa generaldirektör Birgitta Boström i samband med att SGI lämnade över en rapport till regeringen den 22 december.

SGI fick för drygt tre år sedan regeringens uppdrag att utreda skredriskerna i Göta älvdalen när klimatet blir varmare och vintrarna regnigare.

Torsdagen för jul lämnade Birgitta Boström över 34 stycken delrapporter till miljöminister Lena Ek. Själva slutrapporten är klar den 31 mars, men Birgitta Boström redogjorde för slutsatserna i en debattartikel i DN den 22 december.

Göta älvdalen, som tidigare drabbats av svåra jordskred, spänner över 10 mil fågelvägen.  Själva strandlinjen är över 20 mil lång. Hela älvdalen är tättbebyggd med industrier och bostäder.

Särskilt utsatt är området runt Lilla Edets slussar söder om Trollhättan samt Vargöns fabriker mellan Trollhättan och Vänersborg.

- Vår uppfattning är att kostnaderna för att sänka riskerna i utsatta områden inte blir orimliga i förhållande till de värden som skyddas. Det handlar om avschaktning och motfyllning, jordförstärkning och erosionsskydd, säger Birgitta Boström.

Nyårsraset i Norge

På nyårsdagen rasade en stor lervägg i en dalgång vid byn Esp sydväst om Trondheim. Området är känt för sin instabila lera, så kallad kvicklera, men helgens ras var det allvarligaste hittills. Ett 50-tal familjer evakuerades, men ingen har rapporterats skadad eller saknad.

Kvickleran finns på flera ställen i Norge, som haft fler stora jordskred än Sverige.

I november i år uppstod jord- och stenskred utefter flera järnvägsstäckor i Norge på grund av det ihållande regnet.

I somras inträffade stora ras i Gudbrandsdalen efter mycket regn och översvämningar.

Även under förra året inträffade flera jordskred utefter dalgångar och järnvägar.

Nyårsdagens jordskred i Esp skylls till stor del på ovädret Dagmar som drog in från Atlanten i julhelgen. Men det har regnat kraftigt under hela december i år - uppemot 40 procent mer än normalt samtidigt som medeltemperaturen varit flera grader högre.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt