Rabalder i riksdagen efter dagens kärnkraftsbeslut

2010-03-18 13:27  

Regeringen tog i dag det historiska beslutet att föreslå att nya kärnkraftsreaktorer ska kunna ersätta de gamla. I riksdagen väntas stor dramatik med flera avhopp från partilinjerna.

I dag den 18 mars spikade regeringen två propositioner som ska ge skjuts framåt åt den svenska kärnkraften. Det bekräftar Lennart Bodén, miljöminister Andreas Carlgrens pressekreterare.

1. I den ena propositionen föreslår man att de nuvarande reaktorerna som härstammar från 70- och 80-talen ska kunna ersättas med nya, moderna reaktorer.

2. I den andra vill man höja skadeståndsbeloppen för bolagen som äger kärnkraftsreaktorer och skärpa reglerna kring skadestånden.

Fyrpartiöverenskommelse för ett år sedan
Bakom dagens beslut finns en klimat- och energiuppgörelse mellan de regerande Allianspartierna M, FP, KD och C ,som togs för ett år sedan.

Den innebär bland annat att centern gör en historisk vändning och backar från sitt tidigare starka motstånd till ny kärnkraft.

Dramatisk omröstning den 17 juni
Samtidigt väntar vild dramatik i riksdagen på försommaren.

Det råder nämligen stor osäkerhet kring om kärnkraftsförslagen går att rösta igenom. Omröstningen planeras ske torsdagen den 17 juni.

Bara fyra nej-röster inom Alliansen behövs för att välta förslagen. Hittills har tre ledamöter från regeringspartier uppgett att de tänker rösta nej till nya reaktorer.

Det är Eva Selin Lindgren och Solveig Ternström från centerpartiet och Göran Thingwall, som är politisk vilde och tidigare moderat politiker.

Sven Bergström i fokus
Samtidigt tvekar centerveteranen Sven Bergström, från Hälsingland, vars gård drabbades hårt av radioaktivt nedfall efter Tjernobylolyckan.

Enligt tidskriften Folkus funderar han just nu på om han ska följa sin ideologiska övertygelse eller partpiskan och gå i partiledaren Maud Olofssons ledband.

- Det kommer inte att vara enkelt att trycka på vare sig ja-eller nej-knappen, säger Sven Bergström till Fokus.

Avvecklingslagen tas bort
Enligt det förslag om generationsskifte i kärnkraftsverken som regeringen klubbade i dag tas lagen om att avveckla kärnkraften bort.

Dagens tio reaktorer ska därmed kunna ersättas med lika många nya — på de platser där de finns i dag: Oskarshamn, Forsmark och Ringhals.

Öppnar för ansökningar 1 augusti
Ansökningarna om att bygga nya reaktoranläggningar kan börja trilla in till regeringen redan efter den 1 augusti, då förslaget föreslås börja gälla.

Vad som krävs för att bygga en ny reaktor är att en gammal står still och är permanent avstängd.

Skadeståndet fyrfaldigas
I den andra propositionen som tagits i dag vill regeringen höja skadeståndet vid kärnkraftsolyckor från 3 till 12 miljarder kronor, och för andra kärntekniska anläggningar till 7 miljarder kronor.

Bara det bolag som äger reaktorn blir skyldigt att betala skadestånd, inte moderkoncernen. När den nya lagen om skadeståndansvar kan börjar att gälla föreslås regeringen få bestämma.

Lagrådet är i sitt yttrande den 11 mars väldigt kritisk den korta tid man fått på sig att granska de nya reglerna men skriver att man inte vill stå i vägen för behandlingen i riksdagen.

Lagrådets yttrande finns här.

Dagens propositioner innehåller dock inga väsentliga nyheter i förhållande till lagrådsremissen, uppger miljöministerns pressekreterare Lennart Bodén.

Lagrådsremissen finns här.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt