Energi

Pumpen som kan göra skillnad

Programledare i Musikhjälpen i år är Gina Dirawi, Kodjo Akolor och Jason Diakité. Foto: Julia Lindemalm
Peppump kan byggas av billiga material som återvunnen plast, metall och ett cykelhjul. Martin Ouedraogos verkstad har fem anställda som gör reppumpar. Foto: Wateraid
1. En lång slinga av rep, med brickor placerade vid jämna mellanrum, går runt ett hjul på toppen av brunnen och ner runt en mindre rulle som är placerad under vattenlinjen. 2. Repet går genom ett plaströr och när hjulet vrids runt så skapas ett sug som drar upp vattnet i röret. Bild och fakta: Wateraid

Årets Musikhjälpen samlar i in pengar till projekt för att ge rent vatten och hygieniska toaletter till barn i slummen. En enkel reppump kan vara ett sätt att förbättra tillgången till vatten.

Publicerad

I sex dygn sänder tre programledare live inifrån en glasbur på Stortorget i Malmö för att samla in pengar. Musikhjälpen är mitt upp i årets insamling som pågår fram till söndag 16 december. Årets tema är rätten till rent vatten för barn i slumområden.

Pengarna ska gå till satsningar som kan ge rent, rinnande vatten och hygieniska toalett- och avloppslösningar, men också till att det ska finnas tillgång till toaletter över huvud taget. Det kan till exempel handla om att det ska finnas toaletter för flickor på skolor, så att flickor alls ska kunna gå i skolan.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här