Plågar livet ur rotorbladen

2011-12-08 15:14  
Rotorblad i testriggen hos IWES i Bremerhaven. Foto: Fraunhofer IWES

Belastningar som rotorblad i vindkraftverk utsätts för under en livstid kan testas på några månader i Bremerhaven.

Särskilt hårt ansatta är vindkraftverk som placeras till havs. Under sin livstid måste de klara orkanbyar, kyla och saltvatten. Eftersom service bara kan utföras vid lugnt väder är det viktigt för tillverkarna att förvissa sig om att rotorbladen håller.

Fraunhoferinstitutets avdelning för vindenergi IWES i Bremerhaven har en testanläggning där det är möjligt att hårdtesta upp till 90 meter långa blad. Bladen fästs i en 1000 ton tung motvikt som kan tippas 20 grader.

Det gör det möjligt att testa brotthållfasthet och utmattning i statiska och dynamiska prov. Proven varar mellan ett par månader och ett halvår, och ska motsvara belastningen som ett blad utsätts för under hela sin livslängd på 20 - 25 år. Testerna kostar mellan 300000 och 400000 euro.

De båda testanläggningar som finns är fulltecknade de närmaste 12 månaderna. Därför kommer IWES under våren 2012 att bygga ännu en anläggning för test av mindre blad upp till 50 m längd.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt