Ola Alterå tvivlar på intresset för kärnkraft

2009-02-20 15:17  

Maud Olofssons statssekreterare Ola Alterå är inte övertygad om att kärnkraften blir så intressant att investera i det långa loppet. Kostnaderna blir höga.

Ola Alterå utpekas som pappan bakom centerns acceptans av ny kärnkraft och han har varit djupt involverad iregeringspartiernas energiuppgörelse som offentliggjordes den 5 februari.

Ola Alterå frågades ut vid ett frukostmöte hos Ingenjörsvetenskapsakademien på fredagen av Peter Nygårds, ordförande i IVA:s projektgrupp Vägval Energi.

Kärnkraftens ägare kommer ju själva att få betala för riskerna med kärnkraften. Blir det verkligen mer kärnkraft i Sverige nu när regeringen tar bort förbuden?

- Kärnkraft och andra stora energisystem passar bra när staten har en stark roll, men i en marknadsekonomi…? Jag vet inte, svarade Ola Alterå.

- Vi har skapat förutsättningarna för att ersätta den gamla kärnkraften, men vad det sedan blir av det hela behöver vi inte ha politiska svar på. Det sköter marknaden.

Vad sade egentligen Fredrik Reinfeldt till Maud Olofsson under förhandlingarna om energiuppgörelsen? Sade han att ”ni får 30 TWh vindkraft om vi får kärnkraft”?

- Så vill jag inte uttrycka det. Vi har alla bidragit till att lösa upp knutarna om kärnkraften. Det krävdes ett stort mod och skickligt ledarskap av Maud Olofsson att få till en överenskommelse om energin.

Var energiuppgörelsen mellan regeringspartierna en försåtlig fälla för oppositionen – att försvåra för nästa val – eller en inbjudan till en bred energiöverenskommelse över blockgränserna?

- Det finns nog en sanning i båda påståendena. Men det verkligt viktiga är att vi tagit bort ett svårt trauma i den här landet och om vi lyckas få med oss oppositionen i en blocköverskridande energiöverenskommelse så är det det största som hänt Sverige.

När når ni dit?

- Oddsen har försämrats de senaste veckorna och jag är mindre optimistisk i dag än tidigare. Och det börjar bli bråttom. Energipropositionen ska ju läggas den 17 mars, sade Ola Alterå.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt