Nytt solkraftverk lånar kylning av superdator

2014-09-25 13:59  

En ny typ av solkraftverk ska ge både el och värme. Solcellerna kyls med teknik hämtad från superdatorer.

Det nya solkraftverket är utvecklat av det schweiziska företaget Airlight Energy i samarbete med it-jätten IBM. Det består av 36 elliptiska speglar på en parabol som kan följa solens rörelse. Speglarna koncentrerar solljuset innan det träffar solcellerna i mitten. Dessa består av tre solfångande skikt och ska ge upp till 57 watt per kvadratcentimeter under en typisk solig dag.

För att inte bli överhettade har solcellerna försetts med ett vattenbaserat kylsystem som hämtats från IBM superdatorer. Det består av en platta med ett mönster av mycket små kylkanaler. Vattnet i kanalerna absorberar och för bort värmen.

- Det är inspirerat av det förgrenade blodsystemet i människokroppen, säger Bruno Michel, chef för avancerade värmesystem på IBM Research i Zürich i ett pressmeddelande.

Varmvattnet kan användas till exempel för avsaltning eller för att driva luftkonditioneringsanläggningar.

IBM räknar med att systemet kan ta till vara upp till 80 procent av solstrålningen och kunna generera 12 kW el och 20 kW värme.

För att hålla nere kostnaderna är speglarna gjorda i en slags betong som täcks av en folie gjord av aluminium med en silverbeläggning.

Hela anläggningen ska täckas av genomskinlig plast för att bland annat förhindra att fåglar flyger in i speglarna.

Systemet ska finnas på marknaden 2017 och säljas av det nya företaget Dsolar.

Marie Alpman

Mer om: Solkraftverk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt