Nytt rekord för vindkraft

2014-09-03 08:42  
Foto: TT

Mycket blåst och nya vindsnurror får dansk vindkraft att slå alla tidigare rekord. Vindelen stod för drygt 40 procent av den totala elförbrukningen under årets första hälft.

Under årets första sex månader stod Danmarks vindkraftverk för 41,2 procent av landets totala elförbrukning. Det är en kraftig ökning jämfört med samma period året innan då motsvarande siffra var 31 procent. I januari var det så blåsigt att vindandelen nådde 61,7 procent, även det ett nytt rekord. Det rapporterar danska Ingenjören.

Förklaringen är dels ett ovanligt blåsigt väder, dels att många nya vindsnurror tagits i drift. Under 2013 ökade beståndet med 258 vindsnurror med en sammanlagd kapacitet på 695 megawatt. Totalt finns det nu 5 229 vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 4,8 gigawatt i Danmark.

Sverige ligger i lä i en jämförelse. Vid årsskiftet fanns det 2 640 vindkraftverk i Sverige med en sammanlagd installerad effekt på 4 194 megawatt. Produktionen blev under fjolåret 9,8 terawattimmar. Det var ett nytt rekord med svenska mått mätt och motsvarade sju procent av landets totala elproduktion.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt