Nytt hus håller kvar värmen

2010-03-09 23:00  

Med en ny typ av huselement blir husen lika energisnåla som passivhus. Tekniken gör att värmen stannar kvar inne.Nu har företaget fler förfrågningar än man klarar av.

- Konstruktionen är väldigt enkel och energieffektiv, säger Robert Segerdahl, vd för Gotlandsföretaget Prodcon Villa Total.

Han har uppfunnit en patentsökt teknik, som sedan i somras har använts för att bygga ett 20-tal hus.

I stället för att montera ihop vanliga prefabricerade element med yttervägg, isolerande skikt och innervägg byggs huset utifrån och in.

Först byggs fasaden av färdiga betongelement och taket läggs på. Därefter placeras isoleringen så att alla skarvar går ihop utan glipor där värme kan läcka ut.

Trä- eller stålstommen som sedan byggs på insidan har inga förbindningar till ytterväggen, som ger värmeläckage.

- Det här huset får inga köldbryggor alls, och blir därför upp till 40 procent snålare än ett vanligt hus, säger Robert Segerdahl.

Han uppger att konstruktionen uppfyller normen för passivhus med god marginal, trots att väggarna är tunnare och man kan välja större fönster. Samtidigt är kostnaden lägre än för traditionella betonghus.

En annan fördel är att risken för fuktproblem minskar. När betongskalet och taket är på plats skyddas arbetet på insidan exempelvis med att gjuta och isolera.

Intresset för de energisnåla husen är stort.

- Vi får tio till femton förfrågningar i veckan, framför allt om villor. Men vi har även fått en förfrågan från ett stort norskt byggföretag om att bygga flerfamiljshus i Stockholm.

Fast så stora uppdrag klarar Prodcon inte än så länge. Först måste fabriken i Visby byggas ut.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt