Nya villaområdet kör bara solel och batterier

2021-02-01 15:16  
Förhoppningen är att de boende i Oxelys Songbird Housing Development ska kunna tjäna pengar genom att sälja sin el. Foto: Songbirdoxley.com

Ett nytt bostadsområde i australiska Queensland ska få all sin el från solceller. Panelerna kombineras med energilager i form av Teslas batterier. 

Totalt handlar det om cirka 80 hus som vardera ska få ett solcellsystem på 6,2 kW – fördelat över 17 moduler, vardera på 365 W. Till detta läggs ett av Teslas Powerwall-batterier på 13,5 kWh. Det rapporterar Inside EVs.

Bakom det planerade bostadsområdet i Queensland står en grupp företag tillsammans med australiensiska myndigheter. Deras tanke är att de boende i Oxelys Songbird Housing Development inte bara ska bli oberoende av el från nätet, utan att de rent av ska kunna tjäna en slant genom att sälja överskottet via systemet "Virtual Power Plant".

Läs mer: Så ska Chalmersmolekylen värma bostäder

Teslas Powerwall kostar en hel del, men batteriet ska vara kraftigt subventionerat av projektet – likaså installationen av solpanelerna. Den kostnad som återstår bör ätas upp av det faktum att man inte längre får några elräkningar. Besparingen förväntas landa på cirka 17 500 kr om året vilket innebär att investeringen kan börja ge avkastning efter fem år.

John Edgren

Mer om: Batterier Solel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt