Nya reaktorer i Ryssland och Turkiet

2016-08-11 13:52  
Sju reaktorer av typen WWER-TOI med effekten 1250 MWe ska byggas till 2030. Foto: Gidropress OKB

Ryska regeringen gav i veckan klartecken till att bygga 11 nya reaktorer i landet. Dessutom jämnades vägen för fyra nya reaktorer i Turkiet.

11 nya kärnreaktorer ska byggas i Ryssland fram till 2030 beslutade ryska regeringen i veckan. Bland byggena finns ytterligare en bridreaktor i Beloyarsk, kallad BN-1200. Där finns sedan tidigare bridreaktorn BN-800 som började byggas redan under sovjetepoken.

Dessutom ska ett antal medelstora reaktorer byggas i norra delarna av landet. Intresset för sådana har ökat för att förse avlägsna områden med lokal el i stället för att ansluta stora kärnkraftverk med flera generatorer till det landsomfattande elnätet.

Man pratar då om WWER-600 reaktorer med effekten 600 MWe utvecklade av Gidropress OKB. Det företaget står även bakom reaktortypen WWER-TOI av vilka det ska byggs sju stycken till 2030. De får en effekt av 1250 MWe.

Samtidigt blev det klart att vid den turkiske presidenten Recep Erdogans besök hos Vladimir Putin beslutades att Turkiet ändrar några lagar som underlättar för bygget av fyra ryska reaktorer i anläggningen Akkuyu vid Medelhavet. Rosatom ska uppföra fyra reaktorer på vardera 1200 MWe i det som blir Turkiets första kärnkraftverk. Kostnaden beräknas till 17 miljarder euro.

Håkan Abrahamson

Mer om: Rosatom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt