Ny svensk solcellspark i MW-klassen

2014-08-07 08:58  
Sveriges första solcellspark med effekten 1 MW invigdes tidigare i år i Västerås. Inom kort skulle Arvikas anläggning i samma storleksklass ha invigts. Men under helgen drabbades parken av inbrott. Foto: Holger Ellgard /Wikimedia

I helgen startar bygget av en av Sveriges största solcellsparker. Anläggningen utanför Arvika får en installerad effekt på 1 MW.

(UPPDATERAD) På lördag 9 augusti drar det kommunägda energibolaget Arvika Kraft igång bygget av en ny solcellspark vid Mosseberg utanför Arvika i Värmland. Den kommer att bestå av 4080 moduler och ha en sammanlagd installerad effekt på 1040 kW och en totalyta på 6 182 kvadratmeter.

Därmed spelar anläggningen i samma effektdivision som solcellsparken i Västerås, som invigdes i februari och blev först med att spränga 1 MW-gränsen i Sverige.

Den nya solcellsparken i Arvika kallas Mega-sol och ska stå färdig i september-oktober. Den beräknade produktionen beräknas uppgå till 927 000 kWh per år, vilket ska motsvara förbrukningen hos cirka 400 lägenheter, enligt Arvika kommun.

Charlotta von Schultz

Mer om: Solkraftverk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt