Northvolt på offensiven – köper batteriteknikbolaget Cuberg

2021-03-10 13:24  
Peter Carlsson, vd för Northvolt. Arkivbild. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Svenska Northvolt har förvärvat det amerikanska batteriteknikbolaget Cuberg och ska nu utveckla ett teknologicentrum i Silicon Valley, Kalifornien.

Genom att förvärva det Stanford-avknoppade batteriteknikbolaget Cuberg siktar svenska Northvolt på att ta ytterligare ett steg framåt i utvecklingen av framtidens battericeller.

Cubergs affärsidé är att kommersialisera en batteriteknik som utgår från flytande elektrolyt i kombination med en anod i litiummetall. Enligt Northvolt ska tekniken bland annat göra det möjligt att öka energitätheten i batterier.

Northvolts vd Peter Carlsson menar i ett pressmeddelande att man genom förvärvet kommer att kunna göra betydande förbättringar vad gäller både prestanda och säkerhet för nästa generations battericeller, samtidigt som man kan pressa ned priserna.

Northvolt etableras i Silicon Valley

Som ett led i uppköpet ska Northvolt också etablera ett centrum för avancerad teknik i Silicon Valley, där både forskning och utveckling kommer att ske under ledning av Cuberg. Arbetet vid det nya centrumet ska bidra till att påskynda utvecklingen av litiumbatterier och optimera dessa för bilmarknaden.

Läs mer: Northvolt växlar upp i konkurrensen med Tesla

Northvolts och Cubergs gemensamma mål är att industrialisera battericeller som klarar över 1 000 Wh/l år 2025.

Bakom batteriteknikbolaget Cuberg finns bland annat den amerikanska flygbolagsjätten Boeing. Bland Northvolts samarbetspartners finns sedan tidigare BMW, Scania och Siemens.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt