Nej till veto mot uranjakt

2010-03-26 14:06  

Med fem rösters övervikt avslog riksdagen i går motioner om kommunalt veto mot provborrningar efter uran. Kärnkraftskritikern Sven Bergström röstade mot sin egen motion.

Centerledamoten Sven Bergström (Gävleborgs län), som kan bli tungan på vågen i sommarens spännande kärnkraftsomröstning, röstade överraskande på torsdagen mot motioner om kommunal vetorätt inför uranprovborrning.

—Jag tyckte utskottets förslag var bättre. De skrivningar vi lyckades få i utskottets förslag om att Maud Olofsson och näringsdepartementet nära ska följa frågan om skärpta regler vid uranprospektering och återkomma till riksdagen, räckte för mig.

Det säger Sven Bergström till Ny Teknik i dag.

Oro i bygderna
Bergström röstade bland annat mot sin och centerpartisten Birgitta Selléns gemensamma motion om att kommuner ska kunna hindra provborrningar efter uran.

I motionen beskriver de hur de internationella bolagens jakt på uran skapar ”oro i bygderna”.

”Lagstiftningen (minerallagen och/eller miljöbalken) bör snarast skärpas för att ge kommunerna rätt att stoppa uranjakten redan på prospekteringsstadiet”, skrev Bergström och Sellén i motionen, som lämnades till riksdagen den 30 september 2009.

Även Birigitta Sellén (Västernorrlands län) medverkade till att fälla sin egen motion igår.

—Vi förutsätter att Maud Olofsson återkommer med ett förslag om att skärpa reglerna till riksdagen, säger Sven Bergström.

Bröt partilinjen
Två andra centerpartister Eva Selin Lindgren och Solveig Ternström röstade dock för att riksdagen ska ge regeringen i direkt uppdrag att föreslå lagstiftning om en kommunal vetorätt mot uranprospektering i Sverige.

Samtidigt var 10 av 29 riksdagsledamöter från Centerpartiet frånvarande i går när omröstningen ägde rum.

—Det är ovanligt många, det håller jag med om, men jag tror inte att de medvetet undvek omröstningen, säger Sven Bergström, till Ny Teknik.

Även inom oppositionen, som vill införa kommunalt veto snarast, var frånvaron ovanligt stor. I exempelvis Miljöpartiet var sju av 19 ledamöter inte på plats i går.

Även en socialdemokrat röstade mot partilinjen i går. Veronica Palm, från Stockholm, röstade nämligen med alliansen.

Tungan på vågen
Sven Bergström kan få en stor roll i omröstningen om huruvida gamla reaktorer ska kunna ersättas med nya den 17 juni.

Tre ledamöter som hör till allianspartierna har sagt att de ska rösta nej — och Sven Bergström har offentligt uttalat att han tvekar.

Hur tänker du göra? Har du bestämt dig?
—Å, jag hinner inte svara, jag ska gå in och träffa en skolklass precis nu. Men på söndag kväll ska jag vara med i SVTs Agenda och då får jag säkert frågan där. Du får titta på programmet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt