NASA-studie: 1934 torrast på 1000 år

2014-10-16 13:41  
Sandstorm drar in över ett samhälle i South Dakota 1934. Foto: National Archives FDR Library Public Domain Photographs

En studie av trädens årsringar visar att 1934 var det torraste året under förra millenniet i USA.

Den svåra torkan i främst USAs västra regioner 1934 har gått till historien. De våldsamma effekterna har skildrats både i bild och lyrik.

Allt tydligare börjar nu orsakssammanhangen klarna bakom väderfenomenet och varför effekterna med de svåra sandstormarna kom att drabba samhället så hårt.

Forskare från NASA och Lamont-Doherty Earth Observatory har studerat årsringarna i träd under en tusenårsperiod, och kommit fram till att torkan år 1934 med god marginal är den svåraste under hela millenniet.

Torkan var 30 procent värre det året än den näst värsta, som inträffade 1580. Över 70 procent av västra Nordamerika omfattades av denna torrperiod.

Två orsaker anses ligga bakom torkan 1934. För det första parkerade sig ett högtryck över USA västkust hela vintern 1933 -34 och hindrade lågtryck att komma in över landet västerifrån. För det andra hade präriemarken i Mellanvästern odlats upp med metoder som gjorde att den torra jorden låg löst upplogad. När stormvindarna kom lyftes dessa jordlager till skyarna och sandstormarna kom att hindra utdunstningen, vilket hindrade nederbördsbildningen.

1934 följdes av flera torrår under 1930-talet, där landskapet förstördes av de omfattande sandstormarna, som fick namnet Dust Bowl.

Numera har odlingsmetoderna ändrats så att sandstormarna inte blir lika omfattande. Men NASA-forksarna påminner om att bönderna måste vara på sin vakt mot klimatförändringar så att de inte överraskas av naturfenomen likt the Dust Bowl på 1930-talet.

En rapport publiceras 17 oktober i Geophysical Research Letters.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt