Morphic ska bygga isfria vindsnurror i Uljabuouda

2008-06-12 09:11  

Det blev Karlskogaföretaget Morphic som tog hem ordern på tio stora vindkraftverk till Uljabuoudaprojektet i Arjeplogs kommun. Utmaningen blir att göra vindkraftverken isfria.

- Uljabuouda är ett pionjärprojekt. Det är den första stora anläggningen som byggs i ett arktiskt klimat. Risken för isbildning ställer stora krav på driftsäkerhet och teknik, säger Morphics vd Jonas Eklind till Ny Teknik.

Det största problemet med isbildning är inte att is lossnar från rotorbladen och faller okontrollerat ned på marken utan tvärtom – att isbildningen blir så kraftig att turbinen inte går igång.

- Om det byggs på för mycket is på bladen när kraftverket står still går det inte att köra igång igen, säger Jonas Eklind.

Morphic samarbetar med det finska företaget Winwind, som också levererat de stora 3 MW-turbinerna till projektet Vindpark Vänern. Också där är beställningen på tio kraftverk.

Måla bladen svarta?
Winwind arbetar med olikatekniker för att hålla rotorbladen isfriaDet mest är känd teknik från flygindustrin – värmefolie på vingarna, elektrisk uppvärmning eller mekaniska system som kan spränga bort isen.

Men man tittar också på om teflon på vingarna kan förhindra isbildning och om svartmålade vingar kan hålla isen borta på vårvintern när solen börjar värma.

36 miljoner per vindkraftverk
Uljabuoudaprojektet drivs av energibolaget Skellefteå Kraft, som planerar ett tio gånger så stort projekt på Blaiken, också det i fjällnära miljö.

- Uljabuouda kommer att utgöra en viktig referens för kommande vindkraftsparker och ett viktigt utvecklingssteg för vindkraft i arktisk miljö, säger Anders Järvelä, chef för affärsområdet Elkraft på Skellefteå Kraft.

Uljabuouda vindkraftspark kostar 360 miljoner kronor att uppföra. Det blir 36 miljoner kronor per verk, ungefär lika mycket per verk som Vattenfalls havsprojekt Lillgrund kostat.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt