Mest vindkraft norr om Dalälven

2009-05-19 15:39  
Så här ser den nya kartan över Vindkraftssverige ut. För fullständig karta och beskrivning av respektive projekt - klicka på länkarna i artikeln eller i länkrutan till höger.

Det finns i dag tolv stycken färdigbyggda vindkraftsparker i Sverige. Nio av dem ligger norr om Dalälven. Och av de elva nya som är under byggnad ligger åtta norr om Dalälven.

I dag publicerade bransch- och lobbyorganisationen Svensk Vindenergi uppdaterade kartor över alla svenska vindkraftsprojekt med en kapacitet större än 10 MW.

Eftersom dagens vindturbiner är på minst 2 MW handlar det om vindkraftsparker med fem verk eller mer.

Så här ser dagsläget ut:

Det finns tolv färdiga anläggningar i drift och elva under byggnad, varav de flesta blir klara för driftsättning under året.

De tolv vindraftsparker som är i drift har en sammanlagd effekt på 319 MW och de som är under byggnad har en sammanlagd effekt på 352 MW.

Det motsvarar effekten av en kärnreaktor av Barsebäcks storlek.

Men den elproduktion som kommer ut från en vindkraftspark är väsentligt mycket mindre än från en kärnreaktor.

Ett vindkraftverk är bara i produktion cirka 30 procent av årets timmar medan ett kärnkraftverk är i gång 11 av 12 tolv månader om inga problem inträffar.

Dessa 23 färdiga eller nästan färdiga vindkraftsanläggningar redovisas på en ny karta i dag.

På en annan kartavisar Svensk Vindenergi 22 projekt som fått tillstånd eller sina anmälningar godkända.

Och nu handlar det om riktigt stora projekt – totalt uppemot 2 300 MW effekt motsvarande de de två största svenska kärnreaktorerna O3 och F3 tillsammans.

Av de 22 godkända framtidsprojekten är fem till havs och 17 på land.

Havsprojekten – Skottarevet, Stora Middelgrund, Kriegers flak, Trolleboda och Utgrunden II – kan tillsammans få en effekt på 1600 MW medan landprojekten stannar på 693 MW.

Varning för investeringsstopp
Frågan är hur det blir med alla dessa planer.

Svensk Vindenergi skriver i ett pressmeddelande på tisdagen att utbyggnaden av vindkraften tappar fart på grund av den globala finanskrisen och det svenska subventionssystemet med gröna elcertifikat som inte är lika gynnsamt som tidigare.

- Vi ser med oro på regeringens passiva hållning i vindkraftsfrågan. Andra länder skjuter till de medel som behövs i kristider för att byggnationen av vindkraft inte ska avstanna, säger Mattias Rapp, vd i Svensk Vindenergi.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt