Malmö vill bygga vindkraft mitt inne i stan

2008-08-07 15:25  

Västra Hamnen och Hyllie – två nya stadsdelar i Malmö – blir en experimentverkstad för den nya gröna energitrenden – vindkraft mitt i stan. Det prövas redan i England och nu vill Malmö bli först i Sverige.

Västra Hamnen och Hyllie – två nya stadsdelar i Malmö – blir en experimentverkstad för den nya gröna energitrenden – vindkraft mitt i stan. Det prövas redan i England och nu vill Malmö bli först i Sverige.

- Att det blåser mycket i Malmö är något som vi alla känner till. Och nu finns det chans att vända det här till något positivt, säger Per-Arne Nilsson, chef vid miljöstrategiska avdelningen vid Malmö stad till Skånska Dagbladet.

- Små vindkraftverk testas redan, men vad jag känner till är Malmö först ut med att utreda möjligheterna för en större satsning mitt i stan, säger han.

Det är Boverket som nu beviljat Malmö stad bidrag till en utredning om vindkraftverk direkt på husen i Västra Hamnen där Malmös stolthet Turning Torso står och i stadsdelen Hyllie, där ett helt nytt bostadsområde och centrum planeras med det nya landmärket Point Hyllie - ett torn som är hälften så högt som Turning Torso.

Utredningen beräknas kosta 600.000 kronor och Boverket står för hälften av kostnaderna.

Målet är, enligt Skånska Dagbladet, att olika typer av vindkraftverk ska placeras på taken till flerfamiljshus eller fästas utanpå huskropparna.

- Naturligtvis gäller det att hitta en modell där de boende inte blir störda, säger Per-Arne Nilsson.

Man ska nu inventera marknaden på olika typer av små turbiner som skulle kunna passa in i storstaden. Det gäller både turbiner som kan sättas på husen och lite ovanligare, fristående vindkraftverk.

En gissning är att Malmöprojektet kan bli ett genombrott för vertikala vindkraftverk i Sverige, alltså vindkraftverk som inte har propellrar utan ”vindor” som snurrar vertikalt.

De områden som nu ska detaljstuderas är under uppförande i Hyllie och Västra hamnen. Men enligt Skånska Dagbladet kan det bli tal om att granska fler områden och då inte bara bostadsområden.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt