M vill ha svar från energiministern om vintern

Moderaterna kallar energiminister Khashayar Farmanbar (S) till riksdagens näringsutskott med anledning av risken för bortkoppling från elnätet kommande vintrar.

M vill ha svar på vad regeringen gör för att säkerställa så att inte hushåll och företag drabbas.

"Ha mer kraftvärme i beredskap"

Partiet hävdar att regeringen inte har vidtagit några akuta åtgärder för att minska risken för frånkoppling från nätet. De vill att man ger myndigheten Svenska Kraftnät ett uppdrag om att beordra mer kraftvärme i beredskap.

– Under topplasttimmen 2021 hade vi en situation där vi hade mer än motsvarande en kärnkraftsreaktor av kraftvärme i södra Sverige som inte användes. Skulle man beordra den i beredskap blir det lättare för de här kraftvärmeproducenterna att delta på den ordinarie elmarknaden, säger Carl-Oskar Bohlin, ordförande för Moderaterna i näringsutskottet.

Läs mer: Extremhetta ger franska kärnkraftverk problem – drar ned produktionen

I de beräkningar som Svenska Kraftnät gjort är risken för bortkoppling som störst under vintern 2024 – 2025. I sex procent av 245 simuleringar som gjorts uppstår effektbrist.

Kritiken avfärdas

Risken bedöms vara mindre under vintern som kommer nu, men samtidigt är osäkerheten stor över vad som händer med gasleveranserna från Ryssland.

Läs mer: Bill Gates-fond investerar i grönare luftkonditionering

Energiminister Khashayar Farmanbar håller inte med om kritiken. Han anser att regeringen gjort oerhört mycket och är beredd att göra ännu mer.

Energiminister Khashayar Farmanbar (S). Foto: Maja Suslin/TT

– Vi har arbetat hårt ända sedan från i höstas när Putin började använda energipolitiken som ett vapen mot Europa, för att se till så att Sverige ska ha en god tillgång till el, säger han och nämner en rad exempel:

– Vi har underlättat för ny kraftproduktion, vi har gjort det möjligt för att öka elöverföringskapaciteten och på kort sikt har Svenska Kraftnät redan i början av året fått i uppdrag att snabbt kunna dra upp elnätskapaciteten. Och vi har startat en energieffektiviseringskampanj under sommaren.

"Påhittade konflikter"

På lång sikt är det viktigt enligt ministern att man bjudit in alla partier till energipolitiska samtal.

– Men Moderaterna valde att inte vara med utan ägnar sig i stället åt påhittade konflikter som inte finns, säger han.

Niklas Svahn/TT

Katri Artta Svarfvar/TT

Mer om: Elnät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt