Ledlampan spränger drömgräns

2012-02-17 11:58  
Billig, enkel led-lampa. Foto: Lemnis

Led-lampor som ersätter vanliga glödlampor sjunker snabbt i pris. Nu har en av marknadens största spelare passerat en viktig drömgräns: 5 dollar.

Det är holländska Lemnis Lighting som börjat sälja en led-lampa för 4,95 dollar, motsvarande cirka 35 kronor. Målet är att locka konsumenter som tvekat att köpa led-lampor eftersom priset hittills varit högt, ofta flera hundralappar.

Lampan är förhållandevis enkel och kan inte dimmas. Den ger 200 lumen, ungefär som en 25 watts glödlampa, men effekten är bara 5 watt. Färgtemperaturen är 2 700, vilket ger ett varmvitt ljus. Färgåtergivningstalet, Ra, är 85 och livslängden sägs vara 15 000 timmar.

Än så länge finns lampan bara till försäljning i Lemnis amerikanska webbshop som vänder sig till kunder i USA, Mexico och Kanada.

Lemnis Lighting har enligt egen utsago sålt fler än 5 miljoner led-lampor sedan 2006. När Ny Teknik i juni 2010 testade led-lampor som motsvarade 40 watts glödlampor så fick Lemnis kandidat bäst resultat av de tre som testades.

En av företagets grundare är för övrigt Warner Philips, barnbarnsbarn till grundaren av belysningsjätten Philips.

Lysdioder följer Haitz lag

Moores lag är välkänd i halvledarbranschen. Lysdioder, led, följer Haitz lag. Den säger att kostnaden per lumen sjunker med en faktor tio varje decennium. Samtidigt ökar mängden ljus per lysdiod med en faktor tjugo.

Charlotta von Schultz

Mer om: Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt