Lättare bygga vindkraftverk med nya regler

2017-06-20 07:23  
Foto: Pixabay

Det blir lättare att bygga nya elkraftverk om bestämmelsen om kommunal tillstyrkan tas bort, anser Energimyndigheten och Naturvårdsverket som haft i uppdrag av regeringen att se över tillståndsprocessen.

Kommunal tillstyrkan innebär att tillstånd för nya vindkraftverk bara får ges om kommunen tillstyrker det. Regeln infördes för att kommunerna skulle behålla inflytande över mark- och vattenanvändningen. Men det har funnits oklarheter om hur regeln ska tillämpas och vad som ska tillstyrkas.

”Kommunens beslut kan komma sent i tillståndsprocessen, reglerande beslutskriterier saknas och besluten går inte att överklaga i sakfrågan”, säger Lars Andersson, enhetschef på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Myndigheterna bedömer att kommunerna ändå kommer att han inflytande över vindkraftverkens placering. De kan bland annat genom sin översiktsplanering styra vart vindkraftverken byggs.

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt