Krav på flamskyddad kabel i kärnkraftverk

2013-01-23 10:31  

Japanska kärnkraftverk tvingas byta till flamskyddade kablar, ett arbete som kan försena återstart av reaktorer med flera år.

Kärnsäkerhetsmyndigheten NRA presenterade på måndagen förslag på nya bestämmelser för att höja säkerheten i japanska kärnkraftverk. Reglerna förväntas träda i kraft i juli.

Kärnkraftanläggningar byggda efter 1975 är försedda med flamskyddande skikt, men i reaktorer byggda innan dess har kablarna bara behandlats efteråt med flamskyddsmedel.

Sådana åtgärder anses nu inte längre tillräckliga, och NRA kommer att kräva att kablarna byts. Detta kommer att påverka minst 13 reaktorer. Sammanlagt rör det sig om flera tusen kilometer kabel i varje reaktor. Kabelbytet väntas därför ta flera år, rapporterar tidningen Yomiuri.

NRA kräver också dubbla kontrollrum i anläggningar som inte har det, liksom ventiler i reaktorinneslutningen som kan filtrera ångutsläpp.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt