Jordens grundvatten kartlagt

2015-11-17 13:23  
Jordens grundvatten kartlagt. Foto: Nature Geoscience

Grundvatten är en av vår planets mest värdefulla tillgångar. Men en kartläggning har saknats. Nu finns den.

Hydrologer från fyra universitet har i ett gemensamt projekt kartlagt hur grundvattnet fördelar sig över planeten och hur användbart det är.

Utifrån data om en miljon vattentäkter och 40000 grundvattenmodeller har man nu kommit fram till att jorden innehåller 23 miljoner kubikkilometer grundvatten totalt. Men bara sex procent, 0,35 miljoner kubikkilometer, av detta vatten är nyare än 50 år.

Även om denna volym ungt grundvatten skulle räcka för att täcka kontinenterna till 3 meters djup, är denna volym den mest känsliga för klimatförändringar.

Fördelningen av det unga grundvattnet skiljer sig också åt över planeten. De största volymerna finns i Amazonas, Kongo, Indonesien och i bergsmassiven i Nord- och Sydamerika. Minst volymer hittade forskarna, inte överraskande, i torra regioner som Sahara.

Stora volymer av grundvatten finns på flera kilometers djup där det kan innehålla arsenik eller uran och kan ha mycket hög salthalt. Skulle den samlade grundvattenvolymen på 23 miljoner kubikkilometer få täcka kontinenterna skulle vattendjupet uppgå till 180 meter.

Studien har presenterats i Nature Geoscience.

Håkan Abrahamson

Mer om: Grundvatten

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt