Japansk kraftsamling mot GE och Siemens

2012-11-30 10:08  

De japanska industrijättarna Hitachi och Mitsubishi ska slå samman sina verksamheter kraftvärmeproduktion för att möta konkurrenter som GE och Siemens.

De kommer att bilda ett bolag från 2014 där Mitsubishi äger 65 procent och Hitachi 35 procent. Bolaget kommer inledningsvis att få en omsättning på omkring 90 miljarder kronor.

Mitsubishi är en tung aktör inom stora gasturbiner med koncentration på marknader i Asien. Hitachi är en aktör inom området mindre och medelstora gasturbiner med betydande marknader i Europa och Afrika.

Syftet med samgåendet är att möta konkurrensen från amerikanska GE och tyska Siemens, som är de största aktörerna på området.

Hitachi och Mitsubishi har tidigare erfarenheter av samarbete, exempelvis inom ståltillverkning och vid försäljning av järnvägsmaterial. Efter kärnkraftolyckan i Fukushima samarbetar företagen i saneringsarbetet och den kommande nedmonteringen av reaktorerna.

Håkan Abrahamson

Mer om: Hitachi Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt