Japan snart utan kärnkraft igen

2013-08-14 10:05  

De båda japanska kärnreaktorer som har drifttillstånd tas ur drift för översyn i september. Då blir landet åter helt utan kärnkraftbaserad elförsörjning.

Det är reaktorerna 3 och 4 vid kärnkraftverket Oi som tas ur drift 2 respektive 15 september. Kraftverket ägs av Kansai Electric Power Co. De fick starttillstånd förra året inför den stundande sommaren då man fruktade elbrist när luftkonditioneringsanläggningarna körs som mest. Då hade Japan varit utan kärnkraft i ett par månader.

Efter naturkatastrofen den 11 mars 2011, och det välbekanta haveriet vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi, har kraven på anläggningarna skärpts så att, vilket gör det trögt för kraftbolagen att få starttillstånd. Kraftverken behöver såväl nationella som regionala tillstånd.

Japan har 50 kärnreaktorer som före naturkatastrofen svarade för omkring 30 procent av elproduktionen i landet.

En av kärnkraftoperatörerna, Tepco, är angelägen om att få starta kärnkraftverket Kashiwazaki-Kariwa, som med sju reaktorer är världens största kärnkraftverk. Den installerade effekten är 7965 MW. Tepco behöver få igång så många av reaktorerna som möjligt för att förbättra sin ekonomi. Företaget kalkylerar enligt nyhetsbyrån Kyodo med att förbättra chanserna till banklån om man får starttillstånd.

Tepco har stora utgifter för uppröjningen i den havererade anläggningen Fukushima Daiichi. Uppröjningsarbetet kan ta upp till 40 år.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt