Iva lämnar förslag till energipolitikerna

2016-06-14 13:06  
Lise Nordin (MP) energipolitisk talesperson, energiminister Ibrahim Baylan (S), Lars Hjälmered (M), energipolitisk talesperson, Rickard Nordin (C) energipolitisk talesperson, och Pernilla Gunther (KD) energipolitisk talesperson, under en pressträff i Riksdagens presscenter i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery / TT

Efter att Energiöverenskommelsen blivit klar, lämnar Iva i dag över flera förslag inför politikernas fortsatta arbete med energifrågorna.

I fredags presenterades den blocköverskridande energiöverenskommelsen mellan regeringspartierna S och MP och oppositionen i form av M, C och KD. Liberalerna valde att stå utanför. Och SD var inte inbjudet i samtalen.

I dag tisdag lämnar Ingenjörsvetenskapsakademien, Iva, över sitt energipolitiska program kallat "Vägval el" till energiminister Ibrahim Baylan (S).

”Genom att utveckla ett hållbart elsystem kan Sverige koppla samman minskad miljö- och klimatpåverkan med stärkt konkurrenskraft”, skriver Iva i ett pressmeddelande.

– Det är mycket glädjande att en bred energipolitisk överenskommelse nu är framme, säger Björn O. Nilsson, vd för Iva, i en kommentar.

Iva är positiv till att effektskatten på kärnkraftsel tas bort från 2017 och till att fastighetsskatten på vattenkraft sänks.

Borttagandet av effektskatten ska, enligt uppgörelsen, finansieras genom att energiskatten höjs (undantaget elintensiv industri).

Läs mer:

Läs mer: Slopad skatt banar väg för ny kärnkraft

En parlamentarisk genomförandegrupp ska nu tillsättas som ska utveckla Energikommissionens förslag under hösten.

Bland annat vill politikerna förlänga elcertifikatsystemet, som stöder produktion av förnybar el, och utöka det med 18 terrawatttimmar.

Iva:s Vägval el-grupp anser dock att elcertifikatsystemet bör betona effekt och bli teknikneutralt framöver.

De energikällor som i dag har rätt att tilldelas elcertifikat är vindkraft, viss vattenkraft, vissa biobränslen, solenergi, geotermisk energi, vågenergi och torv i kraftvärmeverk.

En annan synpunkt gäller hur överskottsel ska användas.

– Elexport som nämns i energiöverenskommelsen kan vara positivt, säger Bo Normark, ordförande för Vägval el.

Men det finns alternativ, menar han. Exempelvis kan man satsa på att öka användningen av el för industriell utveckling och klimatnytta och på ökad elektrifiering av fordonssektorn. Läs mer om Iva-förslagen här.

 

Mer om: IVA Energipolitik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt