Energi

Isdetektorer för vindkraft döms ut

På en mast i Granliden satt flera isdetektorer nära varandra på samma bom: Tre vindmätare från NRG Systems (3NRG), en detektor från Goodrich, en från Saab Combitech (Ice Monitor), en från Labkotec (LID) och en från Holo Optics. Foto: Vattenfall
Detektorerna klarade inte den kraftiga isbildningen som uppstod under vintrarna. Flera gick sönder och de andra presterade sämre. Foto: Vattenfall

Av sex utvärderade isdetektorer för vindkraft var det ingen som klarade det tuffa klimatet i Åsele kommun. Ett exjobb visar att flera av detektorerna gick sönder när de själva täcktes av is.

Publicerad

Många regioner med kallt klimat har vindar som är gynnsamma för vindkraftsparker. Men det kalla klimatet kan leda till att is bildas på vindsnurrorna, vilket kan innebära produktionsbortfall, utmattningslaster och ökat buller. I Vattenfallägda vindkraftsparken Stor-Rotliden, till exempel, uppskattades produktionsbortfallet på grund av isbildning till 6,4 procent mellan 2011 och 2013.

Isdetektorer kan användas både vid planering av nya vindkraftsparker, för att uppskatta risken för isbildning, och för styrning av vindkraftverk i produktion, till exempel genom att kopplas till uppvärmningssystem som smälter isen när detektorerna indikerar isbildning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här