Iran fyller reaktor med cement

2016-01-12 08:14  
Bild från Bushehr kärnkraftverk utanför Bushehr i Iran 2010. Rysslands kärnkraftschef sa då att startandet av Irans första kärnkraftverk skulle bevisa att Iran har rätt att använda kärnkraft i rätt syfte och under internationell övervakning. Foto: Vahid Salemi / TT

Iran har avlägsnat kärnan i sin reaktor för tungt vatten i staden Arak och gjutit cement i dess ställe, uppger en källa för den iranska nyhetsbyrån Fars.

Reaktorn var en springande punkt i förhandlingarna om Irans kärntekniska program och de ekonomiska sanktionerna mot landet. I överläggningarna deltog de permanenta medlemmarna FN:s säkerhetsråd och Tyskland.

Iran har hävdat att fabrikens tunga vatten använts för att skapa isotoper för medicinska ändamål såsom cancerbehandling.

Till sist överenskom parterna i somras att Iran ska få hjälp att modifiera reaktorkärnan så att den inte kan producera klyvbart plutonium som går att använda i en atombomb.

– Vi hyser nu hopp om att sanktionerna mot Iran ska lyftas inom några dagar, säger presidenten Hassan Rouhani i statlig tv.

Läs mer: Iran skickar uran till Ryssland

  

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL