Hybridlampa för otåliga

2010-10-22 10:57  
Halogenlampan skymtar innanför lysröret.

Irriterad på att lysrörslampan tänder långsamt? En hybrid mellan halogen- och lysrörslampa kan lösa problemet.

Snabb som en halogenlampa, snål som en lysrörsdito. Amerikanska GE lanserar en ny typ av hybridlampa för personer som inte gillar att vänta på att lampan når full ljusstyrka.

Kikar man in i lampan så ser man en liten halogenkapsel som sitter inuti lysrörsspiralen. Halogenet lyser upp direkt när man tänder lampan, och stängs sedan av när lysrörslampan nått full ljusstyrka.

Lampans livslängd sägs vara 8 000 timmar, kvicksilverinnehållet 1 milligram. Priset avslöjas inte i företagets pressmaterial, men lampan ska finnas till försäljning i USA och Kanada under 2011.

Först ut är en 15 watts- och en 20 wattshybrid. De är tänkta att ersätta traditionella glödlampor på 60 respektive 75 watt. Därmed möter den nya hybridtekniken konkurrens från lysdiodslamporna som blir allt bättre och billigare.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt