Här faller vindkraftverket i bitar

2008-02-25 12:25  
Stillbild ur videofilem

Ett danskt vindkraftverk havererade och tappade en vinge tidigt på söndagmorgonen. Vingen kastades 100 meter innan den tog mark. Två dygn tidigare havererade ett annat verk. Haveriet fångades på video

Det havererade kraftverket, som byggts av Vestas, står i närheten av samhället Sidinge. Möllan gick sönder 06.30 på söndagsmorgonen.

Sidinge är omgivet av vindmöllor. Den nu havererade var en i en grupp om tre som stod cirka 700 meter nordväst om samhället, i den riktning som vinden oftast blåser ifrån, skriver tidningen Ingenioeren.

Vid vindkrafthaveriet vid Näs på Gotland i januari, flög vingen endast 40 meter.

Haveriet kom bara två dygn efter det att ett annat Vestasbyggt danskt vindkraftverk i närheten av Århus totalhavererat.

Århushaveriet fångades på video. Filmen visar hur verket börjar skena i den starka blåsten. Sedan slår vingarna i tornet som bryts. Vingarna splittras till småbitar av metall och glasfiberarmerad plast. Enstaka vrakdelar förs 500 meter bort med vinden.

Enligt Vestas orsakades haveriet av brister i underhållet.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt