Handeln: Råvarubrist ger dyrare lågenergilampa

2011-08-29 09:53  
Foto: Colourbox

Hur mycket dyrare blir lågenergilamporna när råvarupriserna på sällsynta jordartsmetaller rusar? Debatten går het inför veckans förbud mot 60 watts glödlampor.

Nu på torsdag går 60 watts glödlamporna i graven. Efter den 1 september får de varken tillverkas inom EU eller importeras hit. Nu varnar Belysningsbranschen för dramatiska prisökningar på lysrör och lågenergilampor. Orsaken är kraftigt stigande priser på sällsynta jordartsmetaller som behövs för att tillverka lyspulvret.

- Att effekten blir särskilt dramatisk för belysningsbranschen beror på att lyspulvret utgör relativt stor andel av kostnaden för lysrör. Prisökningarna på lysrör och lågenergilampor blir därför tyvärr ofrånkomliga, säger Magnus Frantzell, vd för Belysningsbranschen i ett uttalande.

Energimyndigheten håller inte med om att de skenande råvarupriserna på bland annat fosfor kommer att innebära kraftigt ökade priser på lampor.

- Kostnaderna för en lampa är fortfarande låg. Det ökade råvarupriset ger bara en merkostnad på några kronor, vilket inte är någon dramatisk ökning av det totala priset, säger belysningsexpert Kalle Hashmi.

Enligt Energimyndigheten kompenseras prisökningen dessutom av att lågenergilamporna håller längre och är betydligt mer energisnåla.

I dag tillverkas 90 procent av världens lågenergilampor i Kina. Landet står dessutom för nästan alla utvinning av fosfor.

Quiz:

Fakta om glödlampsförbudet

• I glödlampor blir 10 procent av energin synligt ljus. Resten blir värme.

• I Sverige beräknas utfasningen av glödlampor spara 10 procent av hushållens el. Det ger en minskning på 2 terawattimmar per år i Sverige.

• I hela EU beräknas besparingen blir 40 terawattimmar.

• Utsläppen av koldioxid minskar med cirka 16 miljoner ton koldioxid per år från 2020.

Fakta: Energimyndigheten
 

Glödlampan fasas ut steg för steg:

September 2009 Förbud mot alla matta glödlampor + klara 100 watts glödlampor

September 2010 Förbud mot 75 watts glödlampor

September 2011 Förbud mot 60 watts glödlampor

September 2012 Förbud mot 40 och 25 watts glödlampor

September 2013 Skärpta krav på lågenergilampor och LED-lampor

September 2016 Skärpta krav på halogenlampor 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt