Grafenanod lyfter kommersiellt batteri

2012-03-27 09:23  
Det nobelprisade supermaterialet grafen.

Supermaterialet grafen gör stora litiumjonbatterier mer långlivade. Det hävdar amerikanska Calbattery som nu tar tekniken till marknaden.

Förväntningarna är skyhöga på grafen, materialet som belönades med Nobelpriset i fysik år 2010. Forskare världen över har visat upp allt från ultrasnabba transistorer till genomskinliga högtalare. Det har främst varit prototyper, men nu är materialet redo för batterimarknaden enligt amerikanska California Lithium Battery.

Företaget har börjat kommersialisera ett billigt grafenbaserat litiumjonbatteri som ska klara tre gånger så många laddcykler som dagens teknik. Målet är att tekniken ska användas i stora batterier för energilager och elbilar.

Produktionen ska starta 2014, enligt planerna.

Hemligheten ligger i att byta ut grafitanod i traditionella batterier mot en anod tillverkat i ett nytt material av grafen och kisel. Kiselbaserade anoder har lockat batteritillverkarna sedan länge eftersom kisel kan lagra fler litiumjoner än grafit. Haken är att kiselanoderna har haft så dålig hållbarhet. Det problemet vill Calbattery lösa med en patenterad process där nanokisel byggs in i grafen med hjälp av kemisk ångdeponering (CVD). På så vis skyddas kiselmaterialet från slitage när det laddar upp och ur.

Mikael Syväjärvi ingår i en forskargrupp vid Linköpings universitet som utvecklat en unik metod att framställa grafen på kiselkarbid. Han är positivt överraskad av Calbatterys planer.

-Vrålintressant att de ska ta fram en kommersiell produkt och inte bara visar upp forskningsresultat, säger han.

Grafen

Grafen består av ett enda lager kolatomer arrangerade i en struktur som liknar ett hönsnät. Materialet har extremt goda egenskaper. Det är töjbart, genomskinligt, starkt, lätt och har mycket god förmåga att leda elektriskt ström.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt