Fyra ger grönt ljus för japansk kärnkraft

2012-03-19 15:57  

Ledningen för fyra japanska lokalregioner som har kärnkraftsanläggningar är positiva till återstart av reaktorerna om centralregeringen ger klartecken.

Det blev resultatet av en enkät som den japanska tidningen Yomiuri Shimbun har genomfört. 34 ansvariga personer i län och kommuner som hyser kärnkraftsanläggningar fick frågan om de skulle tillstyrka att nu avställda anläggningar tas i drift igen om de får godkänt av den centrala regeringen. De ansvariga för länet Fukushima ingick inte i undersökningen.

17 av de svarande hade befattningen motsvarande kommunordförande. Fyra personer svarade att de skulle respektera centralregeringens beslut. Sju svarade att de skulle ge stöd till återstart på vissa villkor, nio hade ännu inte någon åsikt i frågan. Endast en var negativ till återstart.

Av Japans tidigare 54 reaktorer är endast två i drift. Dessa kommer att stängas för revision senare i vår. Beslut om återstart av reaktorer som stått avställda kommer att fattas av regeringen under våren.

Opionionsmätningar under hösten 2011 visade att 80 procent av japanerna numera är negativa till kärnkraft.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt