Förundersökning om solfångare läggs ner

2009-02-19 10:04  
Cecilia Nielsen

Statliga SP polisanmäldes i somras för sina beräkningar av solfångares prestanda. Nu lägger åklagarmyndigheten i Borås ner förundersökningen.

Solfångarimportören Pekka Wienna, ägare till företaget Solkungen i Uddevalla, har i flera år legat i fejd med SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut. Han hävdar att institutets beräkningar av solfångares prestanda missgynnar produkter som testats utomlands. I somras polisanmälde han SP, och i början av året inledde Åklagarmyndigheten i Borås en förundersökning om osant intygande och tjänstefel.

Nu har kammaråklagare Stefan Johansson lagt ner förundersökningen. Motiveringen är att det ”saknas numera anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”.

Cecilia Nielsen, kommunikationschef på SP, välkomnar beslutet.

– Det var väntat. Nu hoppas vi att det här ska vara färdigt, säger hon.

Solfångare omvandlar energin från solen till värme. På SP:s hemsida finns en lista över alla solfångare som ger rätt till bidrag. Där redovisas hur mycket energi solfångarna ger, och det är beräkningarna av dessa uppgifter som Pekka Wienna kritiserat.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt