Flytande vindkraftverk vid Fukushima

2011-09-16 12:53  

Sex flytande vindkraftverk på 2 MW vardera kan installeras utanför det havererade kärnkraftverket Fukushima Daiichi.

Satsningen ska ses som en del i den japanska regeringens strävan att bygga upp den del av Japan som drabbades av tsunamin 11 mars, som att minska beroendet av kärnkraft och öka produktionen av förnybar el.

Regeringen förväntar sig att landets tre stora tillverkare av vindkraftutrustning, Mitsubishi, Fuji och Japan Steel Works.

Reningen av marken kring kärnkraftanläggningen kan innebära att 100 miljoner kubikmeter jord måste behandlas. Det uppger Yuichi Moriguchi, professor i miljöteknik vid Tokyos universitet, för tidningen Asahi Shimbun.

Genom att skrapa av de översta tre centimetrarna av gräsbevuxen mark kan halten av radioaktivt cesium reduceras med upp till 97 procent.

Ett försök att reducera radioaktiviteten med hjälp av solrosor har dock visat sig verkningslöst. I ett experiment där 7000 kvadratmeter solrosor har odlats i Fukushima från maj till augusti visade det sig att solrosorna absorberade endast 0,05 procent av strålningen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt