Flytande vindkraftverk skalar upp

2014-01-28 11:16  

Det svenska företaget Seatwirl tar nästa steg och bygger en 30 meter hög prototyp av sitt flytande vindkraftverk. <br/>- Ju mer det snurrar, desto stabilare blir det, säger vd:n Gabriel Strängberg.

Ny Teknik har tidigare rapporterat om det Göteborgsbaserade företaget Seatwirl som utvecklar en ny typ av flytande, vertikalt vindkraftverk.

Vinden fångas av turbinbladen som sitter på en ring runt axeln. Idén är att generatorn sitter under vattenytan och hela det flytande vindkraftverket är fäst med vajrar på havsbotten.

- En stor fördel är att vi inte behöver rullager för turbinen. Istället använder vi havsvattnet, säger Gabriel Strängberg, vd för Seatwirl.

Vindkraftverket är samtidigt ett energilager. När det snurrar pumpas vatten in i ringen. När det slutar att blåsa fortsätter kraftverket att snurra.

En mindre prototyp med 10 meters höjd har tidigare testats i Halmstad.

Med hjälp av nya pengar från Almi Invest och ett antal affärsänglar bygger nu Seatwirl en ny, 30 meter hög prototyp.

- Planen är att under våren och sommaren påbörja tester av underdelen. Sedan tar vi upp det och sätter på överdelen under hösten, säger Gabriel Strängberg.

Han anser att Seatwirls konstruktion har många fördelar jämfört med dagens havsbaserade vindkraftverk.

Förmågan att lagra energi gör det till exempel lättare att få en jämn energiproduktion. Konstruktionen är enklare och kan byggas billigare än traditionella vindkraftverk. Det blir också stabilare tack vare sin låga tyngdpunkt.

- Ju mer det snurrar desto stabilare blir det med hjälp av gyroeffekten, säger Gabriel Strängberg.

Seatwirl är inte ensamma om att utveckla flytande vindkraftverk. EU har till exempel satsat 163 miljoner i programmet Floatgen.

Japan har planer på att installera sex flytande vindkraftverk på 2 MW vardera utanför det havererade kärnkraftverket Fukushima Daiichi.

Världens första storskaliga flytande vindkraftverk installerades för fyra år sedan i Norge, 12 km sydost om ön Karmøy där vattendjupet är 220 meter. Bakom projektet som kallas Hywind står Statoil.

En flytande park med fem turbiner och en samlad effekt på 30 MW planeras nu utanför den skotska kusten.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt