Fler ämnen i elektronik kan begränsas

2014-10-02 12:04  
RoHS-direktivet reglerar vilka halter av vissa kemiska ämnen som får användas i elektrisk och elektronisk utrustning. Foto: TT

Europeiska kommissionen förbereder ett förslag om att begränsa fler ämnen i elektronik.

De nya ämnen som kan komma att begränsas är mjukgörarna DEHP, BBP, DBP och DIBP samt flamskyddsmedlet HBCDD, skriver Kemikalieinspektionen på sin hemsida.

DEHP, BBP och DBP är ftalater som sedan tidigare är förbjudna i leksaker eftersom de kan störa vissa hormoner i kroppen och skada fortplantningsförmågan.

Flamskyddsmedlet HBCDD är giftigt för vattenlevande organismer och stör reproduktionen. Kemikalieinspektionen har under flera år arbetat för en snabb utfasning av ämnet.

Den Europeiska kommissionen väntas fatta beslut om de nya begränsningarna i elektronik i slutet av 2014. De som främst berörs är tillverkare och leverantörer av elektriska och elektroniska produkter.

De nya begränsningarna kommer att införas i det så kallade RoHS-direktivet. Det reglerar vilka halter av vissa kemiska ämnen som får användas i elektrisk och elektronisk utrustning. I dagsläget är det kvicksilver, kadmium, bly, sexvärt krom och flamskyddsmedlen PBB och PBDE som begränsas i elektronik enligt RoHS-direktivet.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt