Finska Vasa vill locka till sig Tesla

2016-12-06 07:27  
Batterianläggningen får en lagringskapacitet på 80 MWh. Foto: Tesla

Teslas europeiska ”gigafabrik” ska ligga vid Östersjön. Det tycker staden Vasa, som satsar på att locka till sig en storsatsning från den amerikanska batteri- och biltillverkaren.

Den finländska staden ungefär i höjd med Örnsköldsvik ”undersöker möjligheten att ansöka” om en Tesla-fabrik, heter det i ett pressmeddelande.

”Det här är en fin möjlighet för hela Finland, jag är mycket entusiastisk över projektet”, säger Finlands blivande näringsminister Mika Lintilä enligt pressmeddelandet.

”Jag kommer för egen del att stöda projektet så mycket som möjligt.”

Tesla håller just på att färdigställa ”Gigafabrik 1” i Nevada, en anläggning som när den är helt utbyggd blir så stor att den fördubblar mänsklighetens globala produktion av litiumjonbatterier. Den innebär mångmiljardsatsningar och tusentals arbetstillfällen, vilket gjorde att flera delstater slogs om projektet.

Läs mer:

Läs mer: Svenska batterifabriken beviljas lån

Och i takt med att företagets vd Elon Musk blivit allt tydligare med att ”Gigafabrik 2” ska ligga i Europa är kapplöpningen nu i gång även här.

Frankrikes energiminister Ségolène Royal uppvaktade Musk redan i våras.

– Jag sa till honom: Vi har ett ställe till dig – Fessenheim, berättade hon enligt franska medier.

Där, nära tyska gränsen, ligger ett ålderstiget kärnkraftverk som Frankrikes ledning nu gärna ersätter med hypermodern batteri- och elbilsteknik.

– Han sa inte nej. Friskt vågat, hälften vunnet, fortsatte Royal.

Läs mer:

Läs mer: Här bygger Tesla världens största fabrik

Det har också ryktats om gamla bilcentra som Trollhättan (Saab), Bochum i Tyskland (Opel) och inte minst Tilburg i Nederländerna, där Tesla redan har sin europeiska bas i form av en sammansättningsanläggning för de amerikanska bilar som säljs i Europa.

Men Finland har ett trumfkort – litium. Större delen av världens litiumreserver ligger i för västvärlden opraktiska länder som Chile och Kina. Men mineralen, som behövs till batterier i alltifrån mobiltelefoner till elbilar, finns också i vad som beräknas vara Europas största mängder vid Kaustby, inte långt nordost om Vasa.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt