Finska Metso köper svensk energiteknik

2008-05-28 08:05  

Svensk teknik som ersätter kol och olja i skogsindustrin säljs nu till finska Metso. STFI-Packforsk som säljer processen LignoBoost anser att ett internationellt företag ger tekniken bäst förutsättningar.

LignoBoost är en teknik som kan ge massabruken en intressant biprodukt. Vedämnet lignin ersätter fossila bränslen och ett massabruk som installerar processen kan bli helt fri från att använda olja.

Bakom utvecklingen av LignoBoost står forskare vid STFI- Packforsk, Peter Axegård och Per Tomani och Chalmersprofessorn Hans Theliander. För drygt ett år sedan startades en demonstrationsanläggning på Bäckhammars bruk. Där har cirka 4 000 ton lignin producerats som till största delen används i Fortums värmeverk i Värtan i Stockholm.

Lennart Ohlsson, vd för en finska industrikoncernen Metso Power, som nu köper LignoBoost ser en stor potential i tekniklösningen.

- Vi ser ett väsentligt värde i att ha tillgång till en process med så stort intresse för framtiden. Tekniken får de bästa möjligheterna att kommersialiseras i industriella tillämpningar i ett globalt företag som Metso, säger han.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt