EU säger ja till stöd till vågkraftspark

2011-11-09 14:48  

EU-kommissionen säger ja till att regeringen satsar 139 statliga stödmiljoner på den stora vågkraftsparken som Seabased vill bygga på Västkusten.

Företaget Seabased i Uppsala får 139 miljoner kronor i statligt stöd för att utveckla en stor vågkraftspark i Sverige.

Anläggningen blir den största i sitt slag i Sverige och ska byggas i havet utanför Smögen i samarbete med Fortum.

Näringsdepartementet meddelar i dag att EU-kommissionen har sagt ja till att den svenska staten får bevilja miljonbidraget till energiprojektet.

- Vågkrafttekniken är mycket intressant och har en stor utvecklingspotential. När nu kommissionen har godkänt det statliga stödet till Seabased ger det företaget möjlighet att genomföra projektet och tillföra mycket viktig kunskap inom området. Statens medverkan i projektet är motiverad av den stora kommersiella risk som finns och det hade inte kommit till stånd utan statlig medfinansiering, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt i ett pressmeddelande.

Det är ett spektakulärt projekt som redan rönt stor uppmärksamhet utomlands. Ingen annan vågenergiomvandlare liknar den som Uppsalaforskarna Mats Leijon och Hans Bernhoff tagit fram.

Smögenprojektet består av 420 stycken små bottenförankrade undervattensgeneratorer som kommer att kopplas till ett undervattensställverk . Detta ska leverera växelström via en sjökabel direkt till det landbaserade elnätet.

De 420 vågenergiomvandlarna kommer att tillverkas i Lysekil och driftsättas i havet nordväst om Smögen i Sotenäs kommun.

Vågkraftsparken beräknas ha en driftstid på minst 20 år. Det statliga stödets andel uppgår till ca 40 procent av den totala beräknade projektkostnaden på drygt 340 miljoner kronor.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt