EU-miljard till svensk energiteknik

2012-12-19 07:00  
Åsa Burman på plats på biogasbygget. Anläggningen ska tas i drift om ett år, i november 2013. Foto: Staffan Eriksson

Förgasning, pyrolysolja och vindkraft i kallt klimat. Tre svenska energiprojekt får dela på en miljard kronor i EU-satsningen NER300.

Sverige tillhör vinnarna när EU presenterar vilka projekt som får stöd i NER300-programmet, ett av världens största finansieringsprogram för kommersiella demonstrationsprojekt för förnybar energi. Av totalt 23 finansierade projekt så kommer tre från Sverige. Tillsammans får trion cirka en miljard kronor i bidrag.

Ett av projekten är Gobigas 2, Göteborg Energis satsning på att omvandla spill från skogsbruket till fordonsgas med hjälp av förgasning.

-Jag är jätteglad. Pengarna ska gå till den andra etappen i vårt förgasningsprojekt, säger Åsa Burman, som är projektchef och vd för Gobigas.

I Ryahamnen i Göteborg byggs nu den första etappen, en anläggning som ska tas i drift i november 2013. Till en början är bränslet pellets. Nästa steg är att använda grenar och toppar som i dag lämnas kvar i skogen.

Det kolhaltiga bränslet förgasas vid ungefär 850 grader i en syrefri miljö. Då bildas syntesgas, en blandning av kolmonoxid och vätgas. Gasblandningen omvandlas i flera processteg till metan, som kan matas ut i det befintliga gasnätet. Anläggningen ska ha effekten 20 megawatt biogas, tillräckligt för att försörja 15 till 20 000 fordon, enligt Gobigas beräkningar.

Etapp 2 som nu får upp till 59 miljoner euro motsvarande cirka 550 miljoner kronor i EU-bidrag, ska kunna producera 100 megawatt biogas. För att planerna ska bli verklighet måste Gobigas först visa att den första etappen fungerar som tänkt.

- Det krävs dessutom styrmedel eller andra åtgärder som gör det lönsamt att producera förnyelsebara bränslen, säger Åsa Burman.

Här är de två andra svenska vinnarprojekten:

Pyrogrot, som drivs av BillerudKorsnäs, ska tillverka grön pyrolysolja av skogsrester som grenar, toppar och stubbar. Målet är att bygga en fullskaleanläggning vid Skärblacka bruk.

Vindparken Blaiken, ett samarbete mellan Skellefteå Kraft och Fortum, bygger vindturbiner optimerade för kallt klimat. De ska klara temperaturer under minus 30 grader och svåra isförhållanden. Den totala effekten på de 90 turbinerna i vindparken ska bli 225 megawatt.

NER300

NER300 är en satsning där totalt 300 miljoner utsläppsrätter ska säljas för att finansiera ett antal olika energiprojekt runt om i EU.

Totalt fick 23 projekt stöd i den första omgången.

Sverige var ett av två länder som fick totalt tre projekt godkända för finansiering.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL