EU kräver öppen gasledning i Östersjön

2008-05-07 15:02  
Animerad bild av utläggningen av gasledningen

EU kräver att gasledningen från Ryssland till Tyskland öppnas för andra intressenter än bara ägarna. Annars riskerar man ett gasmonopol. Men Gazprom, Eon och BASF spjärnar emot.

Både Tysklands och EUs myndigheter för öppen konkurrens synar nu gasledningen Nordstream, som ska transportera 55 miljarder kubikmeter gas fram Ryssland till Tyskland.

Ägarna bakom Nordstream, främst ryska Gazprom och tyska Eon och BASF Wintershall, har tänkt sig att kontrollera alla anslutningsledningar till och från huvudledningen som ska löpa på Östersjöns botten.

Speciellt sedan man tvingats räkna på en större investering än vad som ursprungligen angivits, ledningen beräknas nu kosta 70 miljarder kronor i stället för strax under 50 som man tidigare räknat med.

Därför vill man inte betrakta gasledningen som en allmän transportled för vilken gasleverantör som helst, och hoppas att ledningen ska undantas från bestämmelserna om fri konkurrens.

Men Heinz Hilbrecht vid EUs direktorat för energi och transporter säger till tidningen die Welt att ledningen delvis går på EUs territorium, och därför är det EUs lagar och regler som gäller.

Tyska myndigheter gjorde i vintras en förfrågan hos andra gasleverantörer om intresset för att ansluta till den ena av de båda gasledningarna.

Myndigheterna ser helst att Gazprom ökar kapaciteten, exempelvis genom att öka diametern på ledningarna för att kunna föra över mer gas. Men med dagens höga stålpris skulle det fördyra ledningen ännu mer, något som inte ligger i Nordstreams intresse.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt