Etanolodlingarna är <br></br>en fara för klimatet

2008-02-08 09:01  
Utdikade torvmarker i Indonesien. Foto: Greenpeace

Biobränsle är inte alls så klimatvänligt som man tidigare trott. Nya odlingar rubbar naturens ordning och skapar stora utsläpp av koldioxid. Den största "klimatskulden" har palmolja och sojabönor.

När regnskog, savanner och andra stora gräsmarker dikas ur och plöjs upp för odling av oljepalm, sojabönor, majs och andra råvaror till biobränslen tar man bort traditionella koldioxidfällor och får i stället stora koldioxidläckage.

Trots att biobränslen i sig släpper ut mindre koldioxid i atmosfären än fossil bensin och diesel skapas en ”klimatskuld” som för vissa biobränslen är så stor som flera hundra år.

Det visar två amerikanska forskningsrapporter, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science och som återges i dagens utgåva av Dagens Nyheter.

Torvmarker läcker koldioxid
Att som i Indonesien hugga och bränna ned regnskogen och dika ur torvmarken till oljepalmsplantager är det klimatmässigt sämsta alternativet till biobränsle.

Värst är att använda torvmarker till palmoljeodling.

Det frigörs enorma mängder koldioxid från torven och det tar det 423 år innan de mindre koldioxidutsläppen från palmoljedieseln har betalat tillbaka klimatskulden från själva odlingen.

Den andra riktigt stora klimatlåntagaren är sojabönsodling på marker där det tidigare vuxit tropisk regnskog. Där är klimatskulden hela 319 år, enligt forskarna på The Nature Conservancy, som tagit fram den ena av de två publicerade rapporterna.

Kör elbil heller än etanolbil
De har en lösning på problemet.

1. Framställ biobränsle från avfallsprodukter, till exempel olja från pommes frites eller biogas från reningsverk och förbränningsanläggningar.

2. Odla upp övergiven åkermark. Om dessa områden inte längre är användbara för att odla mat kan man odla biobränsle.

3. Använd cykel och elbil. En elektrisk bil eller en som drivs av bränsleceller är bättre i det långa loppet än en etanolbil.

Stor klimatskuld

Antal år innan biobränslet är fördelaktigt för klimatet

423 år:Palmolja på torvmark
319 år: Sojabönor på regnskogsmark
93 år:Majsetanol på gräsmark
86 år:Palmolja på regnskogsmark
48 år:Majsetanol på övergiver åkermark
37 år: Sojabönor på gräsmark
17 år: Sockerrör på skogig savann

Källa: DN

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt