En av läckorna stoppade

2010-05-05 15:56  

En av de tre läckorna i den skadade oljekällan MC252 har nu stoppats, enligt oljebolaget BP. Med hjälp av undervattensrobotar har man lyckats få in en ventil i hålet och stängt av läckaget.

BP skriver i ett pressmeddelande att det är den minsta av de tre läckorna som stoppats och att oljan fortsätter att strömma okontrollerat ut från de två andra, större läckorna.

Men det bidrar ändå till att göra situationen något mindre komplicerad, skriver BP.

Flera undervattensrobotar har varit i arbete och de lyckades skära av det trasiga röret i borrhålet och placera en halvt ton tung ventil över röret på havsbotten 1 500 meter ned.

Efter några timmars arbete fick de ventilen på oljeröret och lyckades stänga av oljeflödet.

Samtidigt fortsätter arbetet med de gigantiska "katedraler" av stål och betong som man hoppas kunna placera över de läckande borrhålen och hindra oljan från att sprida sig okontrollerat i havet.

Om oljan kan fångas in i stålkatedralerna kan den pumpas upp i slangar till tankfartyg på havsytan.

Men det tar ytterligare tre dagar innan man är redo att prova ”katedralmetoden”.

Och det tar ytterligare tre veckor innan man vet om man lyckas med försöket att borra ett nytt hål in till oljekällan för att på så sätt lätta på trycket i de trasiga borrhålen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt