Elon Musk: 100 miljoner dollar till koldioxidinfångning

2021-01-22 13:24  

Världens rikaste man Elon Musk ska donera 100 miljoner dollar till den bästa tekniken för koldioxidinfångning. Det har han själv meddelat på Twitter.

En av de tekniker som kan bidra till att hejda globala uppvärmningen är koldioxidinfångning, enligt FN:s klimatpanel IPCC.  

Metoden går ut på att fånga in koldioxid från exempelvis kraftverk och industrier, eller direkt från luften. Därefter kan man omvandla gasen till en hoptryckt vätskeform. Gasen kan då exempelvis lagras djupt under havsbotten. Därmed hamnar koldioxiden inte i atmosfären och bidrar inte till klimatförändringarna.

Läs mer: Så kan storskalig Beccs bli verklighet i Sverige

Koldioxidinfångning är också något som Elon Musk nu vill se mer av. På Twitter har han meddelat att han vill göra en stor donation för att möjliggöra utvecklingen.

Musk vill ge pengar till bästa tekniken

Elon Musk planerar att ge bort 100 miljoner dollar, motsvarande drygt 830 miljoner svenska kronor i dagens penningvärde, till den bästa tekniken för koldioxidinfångning, berättar Engadget

 

Det blir i så fall Tesla-grundarens, och numera världens rikaste människas, största filantropiska ansträngning, enligt Engadget. 

Elon Musk har meddelat att han kommer att ge detaljer om donationen nästa vecka. 

Vill du veta mer om koldioxidinfångning? Här är fem av Ny Tekniks artiklar på temat: 

1. Koldioxidsugen på Island blir störst i världen 

Tekniken att fånga in koldioxid direkt från luften kan bli en nödvändig klimatåtgärd på sikt. Än så länge är den dyr. Schweiziska Climeworks bygger nu världens största koldioxidsug på Island. 

2. Preem: Vi tror på CCS-tekniken – även utan utbyggnaden 

Även utan utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil är Preem en av Sveriges största utsläppare av koldioxid. Planerna för avskiljning och lagring av gasen fortsätter. 

3. Norge storsatsar på koldioxidhotell 

Den norska regeringen föreslår en storsatsning på avskiljning och lagring av koldioxid, så kallad CCS. Svenska företag kan i framtiden få pumpa ned sin koldioxid i den norska havsbottnen. 

4. Så kan storskalig Beccs bli verklighet i Sverige 

För att klara klimatmålen behöver vi minska våra utsläpp – och skapa negativa sådana. Energiföretagen har tagit fram en tidslinje som visar vad som krävs för att det ska bli verklighet med hjälp av storskalig avskiljning och lagring av koldioxid från bioenergi. 

5. Nya planer för koldioxidsugen: ”Tiden är på väg att rinna ut” 

Kanadensiska Carbon Engineering har höjt målet för sin första kommersiella koldioxidsug till en miljon ton per år. Samtidigt finns planer på att bygga en anläggning i Norden. 

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt