Elektromagnetiska vågor ska mäta grundvattnet

2013-10-15 10:30  

I oktober kartläggs Gotlands grundvatten med en ny metod. Med hjälp av en helikopter sänds elektromagnetiska vågor ut från en spole.

Skytem heter metoden som utförs av Sveriges geologiska undersökning (SGU) i samarbete med bland annat Region Gotland och Länsstyrelsen i Gotlands län.

Skytem är ett helikopterburet system som mäter berggrundens och jordlagrens utsträckning cirka hundra meter ner under markytan. Elektromagnetiska vågor sänds ut från en spole som hänger 35 meter under en helikopter som flyger på 70 meters höjd. Med hjälp av markens reaktion på vågorna fås en tredimensionell modell för hur berg, jord och grundvatten breder ut sig i området. Modellen underlättar vid vattenplanering.

- Spolen består av en ram på 300 kvadratmeter. Ramen är byggd i lättviktsmaterial och har strömförande kablar som skapar ett nedåtgående magnetfält, säger Peter Dahlqvist, hydrogeolog på SGU.

SGU testade metoden 2012 över ett mindre område i Skåne. Nu är det fyra områden på Gotland som ska undersökas under senare delen av oktober, bland annat ett område direkt öster om Visby. Totalt mäts cirka 540 kvadratkilometer, vilket är knappt 20 procent av Gotlands yta.

- Alternativtekniken är borrningar vilket påverkar miljön på ett helt annat sätt. Metoden motsvarar 150 geofysiska borrningar per kvadratkilometer.

Tekniken utvecklades i Danmark där den använts i flera år. I dag har 40 procent av landets yta kartlagts med tekniken.

- Det har lett till att danskarna hittat nya vattentäkter, att de har fått en bättre bild över vattenflödet och att de vet vilka områden där grundvattnet är känsligast för föroreningar, säger Peter Dahlqvist.

Varför har inte vi använt tekniken tidigare?

- Det finns nog många anledningar. Till exempel har vi generellt bättre vatten, och dessutom fungerar tekniken bäst vid sedimentär berggrund. Danmark har det mycket medan vi har det mest i till exempel Skåne och på Gotland. Men med teknikutveckling kan vi nog använda detta mer i Sverige också.

Mätningarna utförs av företaget Skytem Survey Aps på uppdrag av SGU.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt