Elbranschen gillar egen-el-rörelsen

2012-04-26 08:03  

Egen el-rörelsen får massivt stöd från de svenska elnätsföretagen. Sju av tio säger: ”Låt kunden få betalt för egenproducerad el”.

Branschorganisationen Svensk Energi har frågat Sveriges samtliga elnätsföretag hur det ställer sig till frågan om så kallad nettodebitering, det vill säga att kunder som producerar egen el med solceller, vindturbiner eller vattenturbiner får leverera in sitt överskott på nätet och få avdrag för det på sin ordinarie elräkning.

70 procent av de tillfrågade svara ja på frågan om de skulle erbjuda kvittning om lagen tillät, 7 procent svarade ja – när efterfrågan blir större och 17 procent var tveksamma. Bara 5 procent svarade nej, skriver Svensk Energi i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också att 67 procent av företagen redan har kunder som producerar sin egen el, även om de är relativt få.

Svensk Energi är mycket kritisk till att regeringen fördröjer beslutet om nettodebitering genom att dra frågan i långbänk hos Skatteverket. Det kommer att dröja ytterligare ett år innan det kommer ett slutligt besked om nettodebitering.

För drygt en månad sedan uppvaktade fyra intresseorganisationer inom energiområdet – Svensk Energi, LRF, Sero och Svensk Solenergi – näringsdepartementet kom med konkreta förslag på hur nettodebitering ska kunna införas redan nu.

Det viktigaste förslaget är att de som producerar egen el ska kunna ”lagra” sitt överskott hos det elnätsföretag som man är knuten till. Elnätsföretaget skulle då bara debitera nettoförbrukningen på månadsbasis och på denna nettoförbrukning lägga energiskatt och moms.

Den småskalige elproducenten ska också kunna få tilldelning av gröna elcertifikat genom att rapportera in sin bruttoproduktion per månad.

Enligt Svensk Energi ska egen elproduktion kunna jämställas med energieffektivisering.

Läs också Kjell Janssons och Johan Ehrenbergs debattartikel i Ny Teknik om egen el och nettodebitering.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt